Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Άσκηση για άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας

Τί είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ; 

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ ), είναι η πιο συνήθης, μη τραυματική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, το οποίο απαρτίζεται από τον εγκέφαλο και τo νωτιαίο μυελό. Η ΣΚΠ δεν είναι άμεσα κληρονομική, ωστόσο η γενετική ευπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλει γυναίκες (60% των περιπτώσεων) πιο συχνά απ’ ότι άντρες και συναντάται πιο συχνά σε άτομα που έχουν μεγαλώσει σε χώρες που είναι μακριά από τον Ισημερινό. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν προδιάθεση για την αρρώστια αυτή εξαιτίας γενετικών παραγόντων. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20 – 40 ετών. Εκτιμάται ότι προσβάλλει περισσότερο από 1.1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.
Η ΣΚΠ εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται και καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών. Εκατομμύρια νευρικών ινών μπορεί να προσβληθούν και οι ουλές που σχηματίζονται αφού σταματήσει η φλεγμονή είναι γνωστές ως «σκλήρυνση» και αναφέρονται πολλές φορές ως “πλάκες” ή “εστίες”. Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με διαλείπουσες εξάρσεις.

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην εξέλιξη της νόσου; 

Όλοι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ανεξάρτητα από το βαθμό ανικανότητας, έχουν κάποιες δυνατότητες και μπορούν να ωφεληθούν από την άσκηση, αρκεί να το πιστέψουν και να το επιδιώξουν. Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει: 
  • στη διατήρηση της μέγιστης κατά περίπτωση ανεξαρτησίας
  • στη βελτίωση της ισορροπίας του σώματος και του συντονισμού των κινήσεων
  • στη διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και στη μείωση του κινδύνου βράχυνσης των μυών
  • στην ενδυνάμωση των μυών που έχουν ατροφήσει τόσο λόγω της νόσου, όσο και λόγο της απουσίας άσκησης
  • στη μείωση της σπαστικότητας και του κινδύνου της κατακλίσεως

Ποιας μορφής άσκηση είναι ιδανικότερη για τα άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας; 

Τα άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ πρέπει να κρατούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος και η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζουν αρνητικά και αυξάνουν τα συμπτώματα της νόσου. Για το λόγο αυτόν η ιδανικότερη μορφή άσκησης είναι η κολύμβηση. Το νερό βοηθάει πολύ στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και επιπλέον επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων. Αν η άσκηση μέσα σε νερό δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο εφικτή, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι η μέθοδος pilates. 
Σε κάθε περίπτωση η άσκηση ενός ατόμου που πάσχει από ΣΚΠ θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής και να μη ξεπερνάει τα 30 λεπτά ημερησίως. Η συχνότητα της άσκησης θα πρέπει να κυμαίνεται από 4 εώς 5 φορές εβδομαδιαίως. Στην αρχή είναι πιθανό αυτή η συχνότητα να ταλαιπωρήσει το μυικό σύστημα οπότε προσπαθήστε προοδευτικά να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Ξεκινήστε με 2-3 φορές την εβδομάδα και μετά από κάποιο διάστημα προσαρμογής (π.χ. ενός μήνα) αυξήστε σταδιακά τις ημέρες της άσκησης. 

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που πάσχει από ΣΚΠ όταν ξεκινήσει να γυμνάζεται:

  • Να μη σταματήσει την άσκηση σε περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα της νόσου. Απλά να μειώσει ακόμη περισσότερο την ένταση και να αυξήσει τα διαλείμματα.
  • Να μη γυμνάζεται σε θερμό περιβάλλον και να αποφεύγει έντονη σωματική δραστηριότητα τις ώρες της ημέρας με την υψηλότερη θερμοκρασία (μεσημεριανές ώρες).
  • Να δώσει έμφαση στη σωστή στάση του σώματος τόσο στην όρθια, όσο και στην καθιστή θέση. Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε τη στάση του σώματός σας είναι μπροστά από έναν καθρέπτη.
  • Να έχει σαν κύριο στόχο εκγύμνασης την ευκαμψία των μυών και τη βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων. Ειδικότερα των κάτω άκρων που επηρεάζονται περισσότερο. Οι διατάσεις πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του καθημερινού σας προγράμματος. Μην αγνοείτε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία πριν και μετά τη σωματική δραστηριότητα αντίστοιχα.
  • Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ισορροπίας φροντίστε να έχετε δίπλα σας κάποιο γερό σημείο στήριξης κατά την εκτέλεση των ασκήσεων ή προτιμήστε ασκήσεις που γίνονται από καθιστή θέση.
  • Να μάθετε να "ακούτε" το σώμα σας. Μη φέρνετε τον οργανισμό σας στα όρια της εξάντλησης. Αν παρατηρήσετε αυξημένα νευρολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης σημαίνει ότι το σώμα σας έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία του αρκετά, κάτι που έχει αρνητική επίδραση στα νεύρα και τη λειτουργία τους. Μειώστε άμεσα την ένταση.
  • Να έχετε υπομονή. Τα οφέλη της άσκησης δε θα είναι διακριτά από την πρώτη μέρα. Δώστε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής.
N2PHOTO Services
Θα κλείσω με μία φωτογραφία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα τριάθλου στην Κόνα της Χαβάης. Είναι ο κύριος - IRONMAN Hiromu Inada. Για 6 μόλις δευτερόλεπτα δεν κατάφερε να πιάσει το επιτρεπτό χρονικό όριο των 17 ωρών και να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος (στα 83 του χρόνια) που τερμάτισε ποτέ την τρομερά επίπονη αυτή αθλητική δοκιμασία! ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΠΟΤΕ! ΑΔΥΝΑΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου